מונומנט רשום
בממלכה המאוחדת, מונומנט רשום (באנגלית: Scheduled monument) הוא אתר ארכאולוגי או מבנה היסטורי בעל חשיבות לאומית, הזוכה להגנה מכוח "חוק המונומנטים העתיקים והאזורים הארכאולוגיים" שהתקבל בפרלמנט הבריטי ב-1979.
עם קבלת ההחלטה על הכרזה על מונומנט מסוים כמונומנט רשום הוא מוסף לרשימה המנוהלת על ידי משרד התרבות, תקשורת, וספורט, ומכאן שם ההכרזה. תהליך זה בוזר לסקוטלנד ולוויילס בשנות ה-70, וכיום הוא מנוהל שם על ידי הממשלות המקומיות. שלושת הגופים הממשלתיים הנושאים באחריות לנושא זה הם קרן המורשת האנגלית, Cadw (קאדו) בוויילס וסביבה היסטורית סקוטלנד (לשעבר סקוטלנד ההיסטורית). המערכת הצפון אירית מופעלת על ידי חקיקה נפרדת, ומנוהלת על ידי סוכנות הסביבה של צפון אירלנד. לפי חקיקה זו קיים מעמד של "מונומנט היסטורי רשום" (בעלות פרטית) או "מונומנט בטיפול המדינה" (בעלות ציבורית).
ישנה רשימת קריטריונים מוגדרת שלפיהם מוחלט האם לצרף מונומנט כלשהו לרשימה. הרישום מקנה הגנה חוקתית נוקשה יותר כיוון שלא ניתן יותר לבצע שינויים משמעותיים באתר המוכרז ללא קבלת הסכמה מיוחדת מראש ממזכירת המדינה. גרימת נזק למונומנט רשום היא עבירה פלילית. בין התנאים השונים הנלקחים בחשבון בעת ההכרזה ניתן למנות את משך קיומו, מידת הנדירות שלו, עד כמה הוא מייצג את התקופה שלו, האם יש עליו איומים כלשהם, האם הוא מהווה חלק מקבוצת מונומנטים בעלי מאפיינים משותפים וכדומה.
ההגנה על המונומנט יכולה להתבצע באמצעות העברתו לבעלות המדינה או השמתו בנאמנות, שבה בעלי הנכס ממשיכים להחזיק בבעלות עליו בעוד שגוף המורשת הרלוונטי מתחזק אותו ובדרך כלל פותח אותו לציבור. פקחים בודקים את מצב המונומנטים על מנת לאתר נזקים שונים וכדומה. במקרה שמדובר על אזורים נרחבים ניתן להגן עליהם באמצעות הכרזתם כאזורים בעלי חשיבות ארכאולוגית. נכון לשנת 2004 רק חמישה מרכזי ערים, כולם באנגליה, זכו למעמד זה: קנטרברי, צ'סטר, אקסטר, הירפורד ויורק. חלק זה בחוק מעולם לא יצא לפועל בסקוטלנד.
על מערכת המונומנטים הרשומים נמתחה בעבר ביקורת, בין השאר בגלל היעדר הגדרה קשיחה למהותו של מונומנט. הרישום לא מיושם בדרך כלל לאתרים תת-מימיים, וקיימים רק שלושה אתרים ימיים המוכרזים כמונומנטים רשומים עתיקים. באנגליה הועלו מספר הצעות לשינוי המערכת, בהן איחוד בין מעמד המונומנט הרשום למעמד הבניין הרשום.
דוגמאות למונומנטים רשומים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אנגליה
- מנזר ויימונדהאם בנורפוק נמצא באזור השימור ויימונדהאם, והוא גם בניין רשום מדרגה I.
- האסם הגדול בכפר פסטון, גם כן בנורפוק, הוא מונומנט עתיק רשום ובניין רשום מדרגה II. בגלל אוכלוסיית העטלפים הנדירה המצויה בו הוא מוכרז גם כאתר בעל עניין מדעי מיוחד ומועמד להכרה כאזור מיוחד לשימור מטעם האיחוד האירופי.
- סוללת אופה
- ויילס
- טירת קונווי - חלק מאתר המורשת העולמית "טירות וחומות המלך אדוארד בגוינד".
- פן אי ברין - בית אחוזה מהתקופה האליזבתנית
- סקוטלנד
- קפלת רוזלין
- חורבות טירת רבנסקרייג
- צפון אירלנד
- אורוות המלך - אתר ארכאולוגי במחוז ארמה
- לוכבריקלנג קראנוג - אי מלאכותי מתקופת הברונזה
גלריית תמונות
[עריכת קוד מקור | עריכה]-
קפלת בקט במנזר ויימונדהאם
-
כנסיית סנט מרגרט בפסטון
-
מגדלי החצר הפנימית בטירת קונווי
-
פן י ברין
-
המזבח של קפלת רוזלין
-
מבט מדרום על טירת רבנסקרייג
-
לוכבריקלנד קראנוג
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- רשימת המונומנטים באתר קרן המורשת האנגלית
- מהו מונומנט רשום? באתר סקוטלנד ההיסטורית